در مطالب قبل از پیدایش قهوه، بررسی گیاه شناسی آن، فراوری و مراحل تبدیل گیلاس قهوه به دانه سبز و چگونگی صادرات آنها صحبت کردیم. در این مطلب قصد داریم گفتگوی مختصری پیرامون برشته کاری یا رست قهوه داشته باشیم: آخرین مرحله قبل از عصاره گیری که ویژگی های ذاتی قهوه را عیان میکند.
حاصل دست رنج ده ها یا حتی صد ها نفر اینجاست. مقابل چشمان ما: دانه های سبز قهوه که راه زیادی را طی کرده اند و دست های زیادی با عشق به آنها هستی بخشیده اند تا به قدم های آخر ماراتونی برسند که خط پایانش فنجان قهوه دلچسبی در دست شماست.
در فرایند برشته کاری (Roast)، واکنشهای شیمیایی زیادی به واسطه حرارت درون دانه قهوه اتفاق میافتند و ترکیبات و ساختار دانه سبز قهوه را تغییر میدهند. قندهای پیچیده به قندهای ساده تبدیل میشوند، اسید ها پرورش پیدا میکنند و به زبان ساده تر دانه سبز و خام قهوه به دانه ای ترد، قهوه ای و خوش عطر و طعم تبدیل میشود که میتوان از آن نوشیدنیهایی دلچسب تهیه کرد. عملیات برشته کاری فرایندی پیچیدهست و نیاز به دانش و تجربه زیاد دارد. شخص برشته کار به کمک دستگاه ها و برنامه های دقیق، تمامی جزئیات برشته کاری را، که در طعم نهایی فنجان قهوه تاثیر زیادی دارند، کنترل و ثبت میکند. جزئیاتی مثل دمای شروع فرایند، زمان کرک اول، زمان کل فرایند رست، نمودار تغییرات دما وغیره.
هر دانهی قهوه از هر گونه و خاستگاه، ذات متفاوتی دارد و در لحظه ای به شکوفایی میرسد که با روش مناسبی برشته و عصارهگیری شود. همانطور که قبل ازین اشاره کردیم تغییر در هر کدام از جزئیات مراحل رست، در فنجان قهوه نمایانگر میشود و این جزئیات باید به گونه ای طراحی شوند که ویژگی های هر دانه را به خوبی عیان کنند.
براس مثال بعضی از زیرگونه های قهوه نیاز به برشته کاری طولانی تری دارند و بعضی در زمان کمتری به بلوغ طعمی میرسند. بعضی از آنها وقتی خوش طعم ترند که برشته کاریشان با رنگ قهوه ای روشن به پایان برسد و بعضی دیگر اصالت طعمشان را در برشته کاری با رنگ های تیره تر نمایان میکنند. این ها تنها نمای کوچکی از تنوعِ ممکن هایی هستند، که در برشته کاری رخ میدهد.
در کارخانه دونیسی، متخصصانی مجرب تمامی جزئیات را با کمال دقت بررسی میکنند تا بهترین انتخاب را در تمام مراحل تولید انجام دهند و محصولاتی شایسته مخاطب ایرانی را با رعایت ثبات عطر و طعم و کیفیت در تمام دفعات تولید، به دست شما برسانند.